Tuotanto

Tuotantomäärien kasvu paransi tehokkuutta

Lisäkapasiteetin rakentaminen jatkuu

Nokian Renkaiden kaksi omaa tuotantolaitosta sijaitsevat Nokialla ja Pietarin lähellä Vsevolozhskissa.

Pääkonttorin yhteydessä olevassa Nokian-tehtaassa valmistetaan henkilöautonrenkaita, raskaita renkaita sekä kuorma-autonrenkaiden pinnoitteita. Tuotekehitys sekä prototyyppien ja koe-erien valmistus tapahtuvat keskitetysti Nokialla. Vuositason tuotantokapasiteetti Nokian-tehtaassa vuoden 2011 lopussa oli yli 5 miljoonaa henkilöautonrengasta ja 15 tuhatta tonnia raskaita renkaita. Nokialta tuotteet toimitetaan pääasiassa länsimarkkinoille.

Vsevolozhskin huippumoderni tehdas otettiin käyttöön vuonna 2005. Vuoden 2011 lopussa käytössä oli 10 tuotantolinjaa ja tehtaan vuosikapasiteetti oli noin 11 miljoonaa henkilöautonrengasta. Vsevolozhskista renkaita toimitetaan noin 35 maahan, ja Nokian Renkaat onkin Venäjän suurin kulutustavaroiden viejä.

Henkilöautonrenkaiden kokonaisviikkotuotanto kasvoi 250 000:sta 360 000:een renkaaseen vuoden 2011 aikana. Tuotantoa laajennetaan edelleen; nykyisen Venäjän-tehtaan yhteyteen rakennettavien uuden tehtaan ja varaston rakentaminen käynnistyi ja on edennyt aikataulussa. Suunnitelmien mukaan uusi tehdas aloittaa tuotannon kahdella uudella linjalla vuoden 2012 aikana ja lisäkapasiteetti, toiset kaksi tuotantolinjaa, valmistuu vuosien 2013 – 2014 aikana. Tämä tulee lisäämään vuosikapasiteettia 5 – 6 miljoonalla henkilöautonrenkaalla.

Renkaiden tuotantokustannukset ovat Venäjällä selvästi alhaisemmat kuin Suomessa ja muissa länsimaissa. Toimintaa Venäjällä ovat tukeneet myös investointien määrään perustuvat verohelpotukset sekä tehtaan sijainti tullimuurien sisäpuolella (Venäjällä tuontirenkaille 20 %:n tullimaksu).

Omien tuotantolaitosten lisäksi yhtiöllä on sopimusvalmistusta tehtaissa, joiden laatutaso vastaa Nokian Renkaiden korkeita vaatimuksia. Sopimusvalmistuksen osuus yhtiön renkaiden myynnistä vuonna 2011 oli noin 5 %.