Nokian Henkilöautonrenkaat

Nokian Henkilöautonrenkaat

Kasvutarina jatkuu

Nokian Henkilöautonrenkaiden liikevaihto kasvoi 50 % edellisvuodesta, yli miljardiin euroon. Liikevoitto nousi sekin ennätyslukemiin, yli 365 miljoonaan euroon.

Myynti kasvoi kaikilla markkina-alueilla, erityisesti Venäjällä. Tuoteryhmistä eniten vahvistui SUV-renkaiden myynti. Talvirenkaiden osuus myyntimixistä kasvoi 77 %:iin kappalemääräisestä myynnistä. Nokian henkilöautonrenkaiden markkinaosuudet nousivat Pohjoismaissa, Venäjällä ja Euroopassa.

Yhtiön uudet kesärengasmallit, kärkituotteena auton polttoaineenkulutusta selvästi vähentävä Nokian Hakka Green, lanseerattiin onnistuneesti. Syksyn 2011 autolehtien talvirengastestit olivat Nokian Renkaille menestys; pohjoismaiset nastalliset ja nastattomat talvirenkaat sekä Keski-Eurooppaan suunnatut talvirenkaat, kuten uusi Nokian WR D3, saavuttivat useita testivoittoja ja tukivat myyntiä.

Myyntimix parani selvästi, mikä yhdessä onnistuneiden hinnankorotusten kanssa nosti keskihintaa edellisvuoteen nähden, kompensoiden raaka-ainekustannusten 31 %:n nousun.

Tuotanto lisääntyi 47 % edellisvuoteen verrattuna, kun Venäjän-tehtaan linjat 9 ja 10 otettiin käyttöön. Nokian-tehdas oli 7-päiväisessä viikkotuotannossa elokuusta 2011 alkaen. Tuottavuus parani korkeamman käyttöasteen ja lisääntyneen kapasiteetin myötä.

Kiinteät kustannukset nousivat maltillisesti verrattuna myynnin kasvuun, mikä auttoi katteiden parantamisessa. Varastot ja saatavat kasvoivat lisääntyneen myynnin myötä.

Nykyisen Venäjän-tehtaan yhteyteen rakennettavien uuden tehtaan ja varaston rakentaminen käynnistyi ja on edennyt aikataulussa. Suunnitelmien mukaan uusi tehdas aloittaa tuotannon kahdella uudella linjalla vuoden 2012 aikana ja lisäkapasiteetti, toiset kaksi tuotantolinjaa, valmistuu vuosien 2013 – 2014 aikana.

Vuoden lopussa yhtiön tilauskanta vuodelle 2012 oli vahva ja varastotasot alhaalla.

 

Tulosyksikot henkiloautonrenkaat

Erikoisrenkaita kapeisiin, kasvaviin segmentteihin

Nokian Henkilöautonrenkaat -yksikkö kehittää, valmistaa ja markkinoi kesä- ja talvirenkaita henkilö- ja jakeluautoihin sekä katumaastureihin. Päätuotteita ovat nastalliset ja nastattomat talvirenkaat sekä korkean nopeusluokan kesärenkaat. Talvirenkaiden osuus yksikön liikevaihdosta on noin 80 %. Päämarkkinat ovat Pohjoismaat, Venäjä ja muut IVY-maat sekä Keski- ja Itä-Eurooppa. Muita tärkeitä markkina-alueita ovat Alppialue ja Pohjois-Amerikka.

Kaikki renkaat kehitetään Suomessa. Päätuotteet valmistetaan yhtiön omissa tehtaissa, Suomessa Nokialla ja Venäjällä Vsevolozhskissa, ja ne myydään jälkimarkkinoilla.